Allgau Bezienswaardigheden


Slot Neuschwanstein

Slot Neuschwanstein is het prachtige kasteel gebouwd in opdracht van koning Ludwig II in de tweede helft van de 19e eeuw. Toen Ludwig II op jonge leeftijd (41 jaar) stierf (waarschijnlijk vermoord), bouwden men de kastelen, Neuschwanstein, Herrenchiemsee en Linderhof zo snel mogelijk wind- en waterdicht af.  Dit kasteel is nauwelijks bewoond geweest en werd al snel na het overlijden van Ludwig II opengesteld voor toeristen. Al zie je maar een klein gedeelte van het kasteel en zijn maar 2 verdiepingen gemeubileerd. De kamers en zalen waar je komt, maken het meer dan goed. De ruimtes zijn prachtig gedecoreerd met houtsnijwerk, mozaïek, fresco's en bladgoud. Vooral de troonzaal was overweldigend. Ondanks dat het ontzettend, ontzettend druk was, zou ik toch aanraden dit kasteel te bezichtigen. Onderaan moet je de tickets kopen (er is een combi ticket, van Neuschwanstein en Hohenswangau; ouderlijk huis van Ludwig II, ook mooi), waarbij de aanvangstijd vermeld staat. Men kan naar boven lopen (steil) of met een kar. Wij hebben gelopen.

 

We zijn nog naar de Marienbrücke geweest, vanwaar je een prachtig uitzicht hebt op slot Neuschwanstein. De foto hierboven heb ik vanaf deze brug genomen. Ook kan je naar de waterval lopen, maar toen wij er waren was de wandelweg afgesloten i.v.m. renovatie. Jammergenoeg is het verboden om in het kasteel te fotograferen


Slot Linderhof

Slot Linderhof is het kleinste van de drie gebouwen dat in opdracht van koning Ludwig II gebouwd is in de tweede helft van de 19e eeuw. Ook dit kasteel is nauwelijks bewoond geweest, maar is wel helemaal voltooid.  Ik vind dit zo'n ontzettend mooi paleis. Het laat zien hoe de prins leefde in zijn eigen sprookjeswereld. Zijn liefhebberij voor kunst en cultuur en in het bijzonder voor de componist Wagner. Maar ook liet hij de nieuwste technieken bouwen om zijn droomwereld te realiseren. In de eetkamer wilde hij geen personeel zien, dus liet hij een lift bouwen, waarmee de eettafel onder (in de keuken) gedekt kon worden en via een lift naar boven getakeld werd en voor zijn stoel tot stilstand kwam. In één van zijn bijgebouwen creëerde hij zijn eigen mythe, door een grot na te bouwen in de stijl van Wagner's opera 'Tannhäuser'. Met sfeerverlichting en een machine om golven op te wekken liet hij zich in een bootje in de vorm van een schelp wiegen, terwijl musici op het smalle balkon muziek speelden. Met het gebouw 'Hut of Hunding' heeft Ludwig de eerste acte van de opera 'Die Walküre' nagebouwd.

Hoe mooi ik Neuschwanstein ook vind, dit bijzondere barokken slot Linderhof met zijn prachtige tuin en bijgebouwen in een hele mooie locatie is voor mij favoriet. Ook de drukte(met toeristen) valt heel erg mee.

Op de terugweg zijn we via Oostenrijk (prachtige weg) weer naar onze vakantiehuisje gereden. Niet echt heel slim, aangezien je in Oostenrijk een vignet nodig hebt op de snelwegen. Nu was dat ook niet onze plan, maar zoals dat gaat kwamen we automatisch op zo'n weg.


Slot Hohenschwangau

Slot Hohenschwangau staat (onterecht) in de schaduw van slot Neuenschwanstein. Dit mooie gebouw, waar Ludwig zijn jeugd heeft doorgebracht verdient ook zeker aandacht. De kamers zijn mooi gedecoreerd en gemeubileerd. Het is mogelijk om een combi ticket met slot Neuschwanstein te kopen.


Wieskirche

Deze bedevaartskerk, Wieskirche, is van de buitenkant eenvoudig, maar van binnen een prachtige kerk in de rococostijl. Sinds 1983 staat deze kerk op de werelderfgoed. Zeker aan te raden hier een bezoek aan te brengen (ook als je niet gelovig bent). Het ligt in de gemeente Steingaden, een half uur van Füssen vandaan.


Burgruïne Hohenfreyberg Pfronten

Kasteel Hohenfreyberg, bij Pfronten, is het laatste, Beierse grootste, kasteel gebouwd in de middeleeuwen. Vanuit de ene ruïne heb je uitzicht op de andere kasteelruïne.