Paleis van Versailles

 

Zaterdag zijn we naar het Paleis van Versailles gegaan. Thuis had ik helemaal uitgezocht hoe we er met de trein konden komen. Het handigste was om direct de RER lijn te pakken die rechtstreeks naar Versailles zou gaan. Een RER lijn is o.a. bij Champs de mars tour eiffel.

Met de taxi zouden we ons daar naar toe brengen. De ritprijs erheen viel ons mee iets van 12 euro en toen de taxichaffeur ons voor 40 euro naar het Paleis kon brengen besloten we dat te doen.

Wat een luxe, voor de poort werden we afgezet en als eerste konden we binnentreden. Het was nog redelijk rustig, maar snel kwamen de groepen al toe stromen. De museumkaart was perfect, we konden zo overal doorlopen. We hebben eerst de route gevolgd via de spiegelzaal, slaapkamer van Marie Antoinette etc. Alle kamers waren schitterend gedecoreerd.

Ook de appartementen van de dauphin en dauphine zijn de moeite waard! Omdat de groepen dit meestal overslaan is het er ook nog eens erg rustig.


Om naar de Grand Trianon en Petit Trianon te gaan is het mogelijk om met een golfwagentje  of minitrein te nemen. We wilden van de tuin genieten en besloten lopend te gaan.

Voordat je bij het Petit Trianon komt, zie je eerst een prachtig gebouw, waar Marie Antoinette haar feestjes (concerten etc.) gaf. Dit gebouw was nu gesloten. Petit Trianon zelf vond ik erg mooi.  Aan de ene kant eenvoudig en bij die eenvoud domineerde een prachtige decorative trap.  In een kast hingen nog de toneelatributen van Marie Antoinette. Zij speelde zelf graag in toneelstukken, vaak als boerin.

 


Domaine de Marie Antoinette

Marie Antoinette heeft zelfs een “namaakdorp” laten bouwen, domaine de Marie-Antoinette. Echt een aanrader om daar heen te gaan. We hadden geluk met het weer en liepen als enige bezoekers door het "dorpje".

Het is prima onderhouden, de groententuintjes lagen er puik bij. En wederom kan ik niet anders zeggen dan dat het prachtig was.