Madeira bezienswaardigheden


Lobosonda

Walvissen/dolfijnen spotten in Calheta met het bedrijf Lobosonda. Thuis had ik al geboekt om 's-Morgens 9.00 uur met de boot 'Ribeira Brava', een traditioneel vissersboot voor €39 p.p. Natuurlijk wist ik dat je kans had om niets te zien, maar gelukkig zagen we direct al dolfijnen. We vonden het beiden een hele bijzonder ervaring! We hebben twee soorten gezien de Tursiops truncatus en de Globicephala macrorhynchus (je kreeg later een kaartje mee, met welke dolfijnen we hadden gezien, anders had ik die namen ook niet meer geweten hoor). Deze laatste tilde zijn kop uit het water en keek ons aan! In Funchal, zagen we later deze dolfijn opgezet in een museum en dan zie je pas goed hoe groot ze zijn. Een hele tijd bleven ze bij onze boot zwemmen en later toen we verder vaarden, zwommen ze met ons mee.


Porto Moniz

Porto Moniz is bekend door de zwempoelen die tussen de mooie rotsformaties van lava zijn gemaakt. Bij vloed wordt het water vanzelf vervangen. Vroeger zwommen de vissen met hoog water de bassins in en konden bij laag water, dan konden de vissen niet meer weg, makkelijk gevangen worden. Dus er zitten nu ook nog vissen in deze poelen en daar kun je dus zwemmen.. Ert zijn bassins die vrij toegankelijk zijn. Hier is wel een een douche aanwezig. 'Piscinas Naturais' is een betaalde variant, maar wel met meer voorzieningen, zoals kleedhokjes, kluisjes, douches en snackbar. Ook is er bewaking aanwezig, daarbij kun je letten op de vlaggen, rood betekent gevaar en bij een gele vlag alleen ervaren zwemmers. Bij beiden is het niet prettig liggen, alleen met een handdoek op de betonnen platen is de enige mogelijkheid. Wij zijn in geen van beiden in het water gegaan, maar er hangt wel een gemoedelijk sfeer in dit plaatsje en we hebben lekker op het terras bij de natuurlijke bassins gezeten. Trouwens er zijn voldoende (betaalde) parkeermogelijkheden.


Bergkapel 'Pico da Cova

De kapel is meestal gesloten, maar het uitzicht is schitterend. De kapel staat op een heuvel bij Sao Vicente en bestaat eigenlijk alleen maar uit een hoge toren waarvan de benedenverdieping tegelijk een gebedsruimte is.


Eira do Serrado

Eira do Serrado, vanaf dit uitkijkpunt kijk je op Curral  das Freiras, ook bekend als de 'Nonnenvallei', omdat nonnen uit het Santa Claraklooster zich daar verschuilden als het eiland werd aangevallen door piraten. Ik had gelezen dat het dorpje op zich een beetje saai was en dat het vooral om het uitzicht vanaf de Eira do Serradode gaat. Tja, het is bijzonder, maar of het ook waard is hier speciaal voor te gaan? Er is een grote souvenierswinkel, met een uitgebreide assortiment aan linnen en Madeirawijnen!