Ierland Bezienswaardigheden


Gap of Dunloe te Killarney

De prachtige Gap of Dunloe toer is een dagtrip in Killarney van ong. 10.00 tot 15.30 uur.

Wij hebben het via onze hotelreceptie geregeld, maar je kan het ook boeken via de website www.gapofdunloetours.com of in het plaatsje Killarney zelf bij de O'connors traditional pub. We werden bij ons hotel met een busje opgehaald en naar Kate Kearney's cottage gebracht. Van daaruit kon je kiezen of lopend de bergen door of op een kar met paard (daar kunnen 4 personen op à 20 euro) . We hebben heel erg getwijfeld. We wilden graag lopen, maar de route was  ong. 10 km en we moesten binnen 2 uur bij Lord Brandon's cottage (eind van de route) zijn, waar we met de boot over de meren zouden varen. Het lopen was geen probleem, maar de tijdslimit van binnen  2 uur te wandelen zag ik niet echt zitten. Daarbij had ik via tripadvisor vele goede recencies gelezen over deze Jaunting Car.

 

 

Zucht.. Natuurlijk hadden we (volgens mij) de enige persoon die maar één doel had en dat was ons (wij en nog 2 Engelsen) zo snel mogelijk naar het einddoel te brengen. In vol galop (!) liet hij het paard de berg opgaan. Niks geen verhalen of uitleg over deze schitterende omgeving. Een paar keer heb ik hem gevraagd te stoppen, zodat ik een foto kon maken. Bij het erg steile gedeelte liet hij ons gelukkig uitstappen en dit hebben we gelopen. Ondanks onze negatieve ervaring zou ik het toch niet afraden om met paard en wagen te gaan. De personen die het hadden gelopen waren aardig bezweet en vooral het laatste stuk is minder indrukwekkend en toch wel lang. Maar voor degene die vaak de avondvierdaagse lopen zou ik zeggen doen! Ga je met paard en wagen neem in ieder geval niet de jongere gast (jaar of 30?)! Hij is niet te missen, want er zijn vooral ouderen die zich aanbieden. Oh ja, Als je een gewone fietser bent, zou ik het niet aanraden om met de fiets te gaan, want je gaat de hele tijd (steile) bulten op en af. Het is niet afgezet voor autoverkeer en in het seizoen mogen lokals hier gebruik van maken, maar als toerist.....Het is niet te doen, voornamelijk door alle paarden en wagens die je op de hele smalle wegen tegen zal komen.

Boottocht Killarney meren

We hadden weer geluk met het weer, al kan het in Ierland het weer zo snel veranderen (four seasons in one day). We hebben geen regen gehad en vaak kwam de zon te voorschijn! Dus we konden lekker bij Brandon's cottage buiten op het terras zitten en genieten van het prachtige uitzicht. De boottocht was mooi  en onze gids (andere als we die paard) vertelde over de omgeving en maakte ons opmerkzaam op diverse mooie uitzichten.

We kwamen bij Ross Castle uit. Daar moesten we wachten op het busje dat ons weer bij ons hotel bracht.


Ross Castle te Killarney 

Men heeft het kasteel weer in zijn oude glorie hersteld en ook het interieur stamt uit die tijd, maar is niet het originele meubilair. We hadden een goede gids. Zij vertelde duidelijk en rustig over de historie van het kasteel, bewoners en omgeving.


 

Altar Wedge Tomb

Een graf uit  het stenen tijdperk,  waar je ook prachtig uitzicht op zee hebt.

Het is wel heel slecht aangegeven. Als je de R592 rijdt richting Mizen Head, zie je op een gegeven moment een aardig parkeerhaven, waar een aantal auto's kunnen staan. Daar is het.


 

Cougane Barra

Een meer in een heel mooi gebied. Een klein kerkje en kerkhof zijn gebouwd in het midden van het meer. Vlakbij is een klein souvenierswinkeltje. Ook is er een toilet.


Muckross House

Dit grote herenhuis te Killarney ligt in het Nationaal park en is gebouwd in 1843. Bij het huis heb je ook de Muckross boerderijen. Een soort openluchtmuseum, waar met een korte wandelroute diverse oude, ingerichte boerderijen te bezichtigen zijn. Bij elk boerderij is er een persoon die wat over het leven van toen verteld. De wandelroute gaat ietwat steil, maar het is ook mogelijk om met een pendelbusje bij de boerderijen te komen. De farms zien er netjes en verzorgd uit.De entreeprijs van Muckross House is 7 euro en voor de boerderijen 7,50 euro. Wil je ze beiden zien dan kan men een duoticket kopen voor 12 euro. De prijzen zijn per persoon. Kinderen etc. krijgen korting.


Carriganass Castle

Een ruïne uit de 16e eeuw. Het is  de best bewaarde ruïne van de vier O'Sullivan Beare kastelen en ligt bij Kealkill (bij Kealkill, splitsing linker weg nemen).  Als je deze weg verder rijdt, kom je uit bij Cougane Barra (staat goed aangegeven).

Eerlijk gezegd is het niet echt een heel bijzonder kasteel,  maar als je er langskomt is het wel een stop waard.


Celtic Steps

 

De show wordt in het Gleneagle hotel te Killarney gehouden. Dit was vlakbij ons hotel. In het begin dachten we dat er maar een paar toeschouwers waren, maar na verloop van tijd kwamen de 'bussen' met toeristen. Het was een hele mooie show met muziek en dans! Niet te missen. De prijs is €25  p.p