Madeira wandelingen


Ribeiro Frio Balcões (wandeling 1.00 uur)

Bij Ribeiro Frio kun je een makkelijke wandeling maken naar het uitkijkpunt 'Balcões'. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht! Het brede pad is geheel veilig.

Als je de weg ER103 rijdt van noord naar zuid, vind je halverwege deze weg Ribeiro Frio. Net voor het dorpje, nou ja dorp, een restaurant, souvenierszaakje en forellenkwekerij  en dan houdt het al bijna op, maar in ieder geval net daarvoor zie je aan de rechterkant een bord met het opschrift 'Balcoes' dat is het beginpunt van deze wandeling. Het is erg druk met parkeren, maar wij konden hier de auto kwijt: Rijd de forellenkwekerij voorbij, de weg gaat omhoog en direct na de bocht zijn er nog enkele parkeerplaatsten langs de kant van de weg (ook picknickmogelijkheid). Het is maar 5 minuutjes lopen naar beginpunt wandeling.


Folhadal  (levadawandeling 1.40 uur)

 

Deze schitterende levadawandeling is een echte aanrader! Hij is vlak, ongevaarlijk, niet te lang en ontzettend veelzijdig wat betreft de vegetatie en prachtige vergezichten. In het begin is het heel lieflijk met prachtige bloemen, Afrikaanse lelies en hortensias (begin augsutus), Halverwege moet je door een tunnel (10 minuten), dus neem per persoon een zaklamp mee! Zodra je uit de tunnel komt, is het landschap verandert en waan je in een tropisch regenwoud. Op het eind (net voor de 2e tunnel) is er een hoge waterval, hier hebben we ons (volgens route) weer omgedraaid en teruggelopen. 
Je kan het beginpunt vinden pal tegenover snackbar Encumeada (ER228), (verwart het niet met restaurant/hotel Encumeada). Bij deze snackbar zijn niet veel parkeerplaatsen, maar als je een klein stukje de ER110 inrijdt zie je een grote souvenierswinkel met een ruime parkeergelegenheid en daar moet het wel mogelijk zijn de auto kwijt te raken, dan is het maar 5 minuten lopen naar beginpunt.


Rabacal ' 25 fonts ' (levadawandeling 2.00 uur)

 

Opnieuw een prachtige levadawandeling '25 fontes' (25 bronnen). Ook hier loop je naar het eindpunt en keer je weer om en neem je dezelfde weg terug.

Het beginpunt is bij Rabacal, dit ligt op de ER110 (in de buurt van de spitsing, ER211 naar Calheta). Toen wij er waren, was deze weg al 9 maanden, vanuit het oosten afgesloten, omdat de weg gedeeltelijk was ingestort. Dus alleen bereikbaar via (voor ons) Porto Moniz. Maar dat was geen straf, de weg ernaar toe is prachtig, je rijdt over de 'kam' en links en rechts zie je de noord- en zuidkust.  Er is een ruime parkeerplaats en als je bij de slagbomen gaat staan, komt er ong. om de 20 minuten een shuttlebusje (er zijn er twee) die je voor 5 euro je naar onderen en later weer omhoog brengt. Ik zou het doen, want deze weg is lang en erg saai (tel minstens een uur extra als je het wilt gaan lopen). Je wordt afgezet bij boswachtershuis, daar is ook een wc.

Het begin staat duidelijk aangegeven en je gaat direct vele treden omlaag, en ja die moet je ook weer omhoog :(. Dat is het enige niet zo leuke gedeelte. Verder is het een erg mooie wandeling, niet gevaarlijk, want daar waar diepe ravijnen zijn, hebben ze het beveiligd. Op het eind word je beloond met een geweldige natuurfenomeen, 25 watervalletjes die in ene grote poel vallen. Enige minpuntje was dat het zo druk was en het idyllische van dit plaatje daarmee een beetje teniet werd gedaan. Maar ja wij waren er ook in het hoogseizoen.

We zijn dezelfde weg weer teruggelopen en hebben toen de levadawandeling 'Risco waterval' gedaan.


Rabacal ' Risco ' (levadawandeling 1.00 uur)

De Risco wandeling is een makkelijk, mooie wandeling naar een metershoge waterval. Bij ons was het nog een stroompje, maar ik heb foto's gezien dat het een volle waterval was.


Pico Ruivo wandeling (1.45 uur)

De Pico Ruivo is de hoogste berg. Een prachtige wandeling (kleine 2 uur, heen en terug) breng je vanaf de ruime parkeerplaats naar de top. Het is een 'blauwe' wandeling (volgens Rotherboek) en qua breedte en veiligheid van het pad klopt dat wel, maar phoei, soms was het wel klimmen geblazen, hoor.
De parkeerplaats bij Achada do Texeira was eerst wel lastig te vinden. Bij Satana staat 'Pico Ruivo' eerst aangegeven en daarna zie je alleen nog maar borden met 'Pico Ravo'. Maar als je dat volgt en bij de slagbomen (geopend van 7 tot 19 uur) bij Pico Ravo gewoon verder rijdt,  kom je dus uit bij de Parkeerplaats voor de wandeling van de  Pico Ruivo. Onderweg is er nog een mooi uitkijkpunt (Miradorou). Tijdens de wandeling heb je prachtige uitzichten. Net voor de laatste klim naar de top is er een berghut, waar je iets te drinken kan kopen. Ook is er een (vieze) wc. Toen we bij de berghut aankwamen, was het met het mooie weer gedaan en kwamen wolken het uitzicht verpesten. De top ‘Pico Ruivo’ zat geheel in de mist, dus daarom…(ahum) besloten wij niet de 120 hoogtemeters te nemen. Maar het moet wel erg mooi zijn!

De terugweg bleef in de mist en dat was natuurlijk wel jammer.


Teleférico das Achadas da Cruz (wandeling .... uur)

Als je bij Porto Moniz naar het zuiden rijdt zie je op een gegeven moment het al aangegeven: 'Teleférico' (kabelbaan). Met deze kabelbaan (€3 retour) daal je de klif af. Er zijn hier allemaal (verwaarloosde) volkstuintjes, maar door de paden en netjes afgewerkte omheiningen, zie je dat er ooit veel aandacht aan is geschonken. Er is een aangelegd wandelpad, wat later stopt, maar je nog gewoon door kan lopen op een onverhard paadje. Je kan er niet zwemmen.

Ik vond dit een heel bijzonder stukje Madeira, misschien ook doordat het zo rustig is en er haast geen touristen zijn.  De kabelbaan is alleen boven bemand en als je weer omhoog wilt is het zelfbediening. Boven is er een wc en ook kun je er wat te eten en te drinken krijgen en nuttigen op een klein terras, waarbij je prachtig uitzicht op de oceaan hebt.


Ribeiro Frio Levada do Furado (wandeling 0.40 uur)

Voor nog een korte en makkelijke wandeling is het een aanrader om een gedeelte van de levada do Furado te volgen, zo'n 20 minuten en daarna weer om te keren. Het beginpunt kun je vinden achter het restaurant .