Corsica wandelingen


Calanches wandelroute Chateau Fort (50 minuten)

 

Het begin is bij 'Tete du Chien' . Er is daar mogelijkheid tot parkeren, al zal je in het hoogseizoen wel op tijd bij moeten zijn. Het begin is duidelijk aangegeven en de rest wijst ook vanzelf, met markeringen en borden. In een prachtig gebied vol met schitterende rotsformaties en vergezichten loop je  naar een rotsplateau van waar je uitzicht hebt op een massieve rots, dat lijkt op een fort 'Chateau Fort'. Dezelfde weg weer terug lopen.


Calanches wandeling Chemin des Muletiers (3 uur)

De wandelroute Chemin des Muletiers wordt ook weleens aangeduid met piana a ota of ezeldrijverspad, het is een prachtige wandeling met hele mooie vergezichten.

Deze wandeling staat in de boeken als lichte wandeling van 45 minuten beschreven....  Ok ze tellen het gedeelte over de terugweg (over de grote weg) niet mee, maar dan nog!

De auto kun je parkeren op de ruime parkeerplaats waar je op het eind van de wandeling ook weer uitkomt. Die parkeerplaats zie je op de wandelkaart (foto hieronder) bij sterretje; 'Vous êtes ici'. (u bent hier) . Vanaf deze parkeerplaats loop je (gewoon op de weg) richting café Rouches Bleues (kun je goed zitten met prachtig uitzicht!). Na ong. 20 minuten wandelen zie je een Mariabeeld dat in de rotsen is geplaatst.   

Daar begint de weg aangeduidt als 'ancien chemin de Ota à Piana en niet wat in het boek staat 'capu d'Ortu',. De Ancien chemin de Ota à Piana is dus ook wel Chemin des Muletiers. Deze weg is aangeduid met gele strepen, maar is de 1e helft ook maar één weg dus verdwalen kan niet. Reken op 40 minuten behoorlijk klimmen, met een klein stukje om de berg heen, wat ik wel een beetje eng vond met mijn instabiele enkels, maar het pad is breed dus wel te doen. Daarna is het een makkie ;) , Op de kruising het bord volgen met 'stade de Piana', dat pad leidt via het bos naar de parkeerplaats. 

Bij zwarte sterretje is de parkeerplaats, je loopt dan via de weg richting Roches Bleues tot Mariabeeld (begin gele wandeling)

Het duidelijke pad links van het Mariabeeld is het begin van de wandeling.


Cucuruzzu wandeling (90 minuten)

Cucuruzzu ligt een paar kilometer ten noorden van Levie. Een prachtige wandeling kun je maken in een bemost bos, waar deze steentijd- en bronsnederzettingen zich bevinden. Je moet wel entree betalen. Langs het pad liggen genummerde etappes, de teksten die bij deze nummers horen kun je bij het kantoortje waar je entree moet betalen krijgen er zijn kaarten met Nederlandse tekst aanwezig. 

Je loopt eerst door een prachtig bemost bos waar men grotten ziet die in de steentijd bewoond waren. Daarna kom je bij de vesting uit de bronstijd (2000 voor Chr.) Cucuruzzu. Dit is behoorlijk bewaard gebleven en ik vond het bijzonder dat je nog overal bij mocht en op kon klimmen.

De wandeling voert ons verder naar de middeleeuwse ruines van Capula, vlak voor de opgang staat een menhirbeeld met zwaardteken. Vervolgens wandel je langs een kapel en kom je weer uit bij het begin.

Echt een aanrader!


Gorges de Spelunca wandeling (80 min)

Een mooie wandeling kun je maken over een oud pad door de kloof Gorges de Spelunca. Het is een gedeelte van de 'Mare e Monti' route.

Neem op de weg tussen Porto en Evisa (D84) de afslag D124 richting Ota. het is een smalle weg die in het begin vrij steil naar beneden loopt. Rijd door tot je bij een brug over de rivier komt. Probeer vlak ervoor of je de auto kwijt kan of anders kan je na de brug parkeren aan de kant van de weg. Bij de brug begint de wandeling. Maar pas op, hier zijn veel wandelaars de fout in gegaan. Volg het bordje Evisa - Spelonca dat naar links wijst!

Deze 40 minuten durende wandeling tot aan de brug Pont Zaglia is het mooiste stuk van Gorges de Spelunca. Pont Zaglia is tevens het omkeerpunt, zelfde weg weer terug lopen. Het is best een pittige wandeling, mede weer door alle keien op het pad en continu stijgen en dalen, maar ook een erg mooie wandeling!


Wandeling Le Ravin du Manganellu en la cascade de Meli (3 uur)

Deze wandeling staat beschreven in het boek, Natuurgids Corsica van Kosmos, dat helaas niet meer te koop is. Het is een hele mooie, maar ook weer pittige wandeling. Het is pittig omdat het pad wederom bezaaid met keien is wat heel vermoeiend voor mijn enkels is en telkens stijgt en daalt. Maar het is echt wel de moeite waard, vooral als je bij de waterval 'Cascade de Meli' aankomt, prachtig! Al waren wij natuurlijk wel in het voorseizoen.

 

De start is bij het dorpje Canaglia, ong. 15 minuten van Vivario en er is daar haast geen mogelijkheid om te parkeren. Net voor het dorpje kun je ook nog een paar auto's kwijt aan de kant van de weg. Dan loop je het dorpje dus in tot aan eind van de weg, neem je het pad omlaag. Na een aantal minuten kom je bij een splitsing en hou je zoveel mogelijk rechts aan (volg het bordje met Tolla). Het pad is heel makkelijk, je loopt voortdurend langs de Manganellobeek.

De informatie die ik had opgezocht beschrijven dat het ongeveer een uur is tot aan de waterval. Nou bij ons dus niet..Anderhalf uur hebben we erover gedaan, ik was eerst nog van plan om door te lopen naar de Bergeries de Tolla, waar je wat kan drinkenen/of eten, maar had er geen puf meer voor. Daarbij wist ik niet of het wel open zou zijn. Wij zijn dus hier omgekeerd en hebben dezelfde weg teruggelopen. Maar je kan dus door lopen, een brug oversteken en kom je bij Tolla uit. Van daaruit is het mogelijk om de GR20 nog 45 (?) minuten te volgen en bij een plek te komen waar de Manganello over een paar honderd meter met allerlei watervalletjes en poelen naar beneden stroomt. Moet erg mooi zijn. Voor de duidelijkheid, wij hebben dat niet gedaan en zijn omgekeerd bij de waterval. In totaal 3 uur gelopen


Plateau de Coscione;  Sentier de l'eau (2.15 uur)

Dit prachtige wandelgebied is erg groot en er zijn dan ook meerdere startpunten voor mooie wandelingen.

Wij zijn begonnen bij het dorpje Quenza, omdat je daar helemaal omhoog kon rijden, zodat je direct op de hoogvlakte zit en het een hele relaxe wandeling wordt.

Er is echter een hele grote maar. De weg ernaar toe is erbarmelijk. Grote gaten in het asfalt en op sommige plekken is de weg helemaal weggeslagen. Ongelooflijk dat ze hier niks aangedaan hebben.

Maar eerst de beschrijving. In het 'centrum' van Quenza volg je de bordjes naar de berghut 'Chez Pierrot'. Als je daar aankomt rijd je verder totdat je niet meer kan en kom je uit bij een groot gebouw (geen idee wat het was). De auto kan je makkelijk kwijt. Vanaf hier beginnen een aantal wandelingen. Wel jammer dat daar geen informatiebord aanwezig is. Maar ik had op internet al een wandelroute gevonden; Sentier de l'eau 2.15 uur. Dit is echt een hele mooie wandeling. Je loopt langs een beek,  pozzines, wilde varkens, koeien en paarden. Heel idyllisch en bijzonder. In het begin links het pad aanhouden, verder best goed aangegeven, alleen na de bocht links zijn we geen bordjes meer tegengekomen, maar het grote gebouw is een mooi orientatiepunt.

Andere wandelingen zijn: le sentier des bergers 3.30 uur en le sentier de la Pierre 1.45 uur.


Wandeling Cascades des Anglais (1 uur)

Cascades des Anglais staat erg bekend en is een makkelijke wandeling. Het is maar een half uurtje lopen naar deze waterval, maar toen ik er was kon ik niet geloven dat dit dè bekende Cascades des Anglais was. Dus doorlopen en lopen totdat we (hemel zij dank) een informatiebord ergens in het bos zag staan, waardoor we zagen dat we veel te ver doorgelopen waren en dat het droevige stroompje echt wel Cascade des Anglais was.

 

Begin is bij hotel/restaurant Monte d'Orto, waar een ruime parkeerplaats is. De weg oversteken en dan zie je een bord die de weg aanduidt.