Zuid-Italië 2014


Castel del Monte

(staat op de werelderfgoedlijst van UNISCO) werd rond 1250 gebouwd in opdracht van de Romeinse keizer. Het kasteel is opgetrokken rond de achthoekige binnenplaats. Door het gebruik van diverse elementen uit verschillende culturen, Islamitische wereld, klassieke oudheid en het noorden van Europa behoort het tot de geraffineerdste wereldlijke bouwwerken van de middeleeuwen . Op elk van de twee verdiepingen bevinden zich acht kamers, waarvan sommige nog steeds met marmer bekleed zijn.


Castellana del Grotto

Al diverse druipstreengrotten hebben we bezocht, maar deze is echt de mooiste (vinden wij). Voornamelijk door het open karakter. Het is ontzettend groot.

Wel vreemd, bij het bezoeken van deze grotten droegen de gids en haar medewerker een helm, maar wij als bezoeker niet..


Paestum

De stad bezit drie, best bewaarde Griekse, Dorische tempels. Eén tempel is gewijd aan Poseidon, de god van de zee die bij de Romeinen Neptunus heeette. Deze is het indrukwekkendst. De tempel dateert uit de 5e eeuw voor Christus en is een van de best bewaarde Dorische tempels Een tempel voor Athena en de basilica, die volgens historici voor Cerues of Zeus is gebouwd. Het tempelcomplex met de prachtige Ceres en Neptunes tempels is gelegen temidden van resten van de voormalige Griekse nederzetting. Een expositie in het tegenover het tempelterrein gelegen museum toont opgegraven voorwerpen zoals vazen en urnen bovendien zijn er oude muurschilderingen te bewonderen.