Florence


Florence is een prachtige stad en een paar dagen zijn veel te kort om alles te bekijken. Je geniet alleen al als je door de stad loopt. De machtige en invloedrijke familie Medici, die van de 15e tot en met de 18e eeuw regeerden over Florence hebben met hun liefde voor kunst en cultuur de stad enorm beìnvloed. De prachtige gebouwen en geweldige kunst is kenmerkend voor Florence.

Daarnaast zijn er prachtige winkels met authentieke waren te bezoeken en is hun ledermarkt, waar je goede en mooie lederen producten kan aanschaffen zeer zeker de moeite waard.

We hebben veel gezien, helaas hadden we geen tijd genoeg om de bekende Uffizi museum te bezoeken. 

Maar hierbij mijn tips over deze schitterende plaats:

 

  • Ponte Vecchio, de bekende brug met zijn winkeltjes wil je natuurlijk gezien hebben. Overdag is het prachtig, maar ook als de zon is ondergegaan is dit een mooie bezichtigheid. De winkeltjes zijn dan dicht, maar door de hoge prijzen zou je er waarschijnlijk toch niet wat kopen. Er hangt een goede sfeer, ook s nachts, ik heb mij heel veilig gevoeld in deze stad.

  • Vanaf Piazzale Michelangelo heb je prachtig uitzicht over Florence.

Santa Maria Novella Pharmacy

Eén van de oudste apotheken kun je in Florence vinden. Het zit in een prachtig gebouw met schitterend interieur. Je kunt hier allerlei schoonheidsproducten vinden, die op ambachtelijke wijze zijn gemaakt. De ingang is aan de 'Via del Scala'.

Gilli

Gezellig, lekker en betaalbaar, koffiedrinken bij Gilly.

Het San Marco klooster

Het San Marco klooster vond ik zo indrukwekkend. De vele prachtige fresco´s door Beato Angelico zijn overweldigend. Heel bijzonder om dit te zien.

Duomo Florence

Je kunt niet om deze gigantische kathedraal heen. Begin 13e eeuw is men begonnen en 2 eeuwen later was het afgerond. Omdat het geld op was, bleef de voorgevel nog eeuwenlang eenvoudig met een bakstenengevel. Eind 19e eeuw, kwam daar verandering in en kreeg het deze prachtige gedecoreerde marmeren look.


Wijnraampjes

Chiesa di Orsanmichele

Palazzo Medici-Ricardi

Santo Spirito

In heel Florence kun je (als je erop let) in de muren wijnraampjes vinden. Deze historische raampjes dienden als verkoop van een glas of fles wijn. Daarmee kon men de kopers, het gewone volk, buiten hun pallazi houden. 

Toen de vader in zijn droom de opdracht kreeg van zijn overleden zoon om een kapel te bouwen, ontstond het begin van deze kerk. In de 13e eeuw was de kerk een open loggia die ook dienst deed als een graanmarkt. Eind 14e eeuw werd het dichtgemaakt en ontstond de kerk. De buitenkant heeft zuilen waar elk Gilde een beeld inplaatsten. 

Palazzo Medici-Ricardi, Een typisch voorbeeld van een Renaissance woning. Hmm het was zeker een mooi gebouw, maar voegde ook niet veel toe aan deze reis. Wat wel bijzonder was, waren de prachtige renaissance jurken die tentoongesteld stonden.

In deze kerk hangt een crucifix van Michelangelo. Het is ongelooflijk, want ze hebben dit houten beeld met een groot doek afgeschermd en het is alleen te zien als je betaald. En dat nadat je al intree hebt betaald om de kerk in te mogen! Verder was de kerk niet echt bijzonder, wel heb je toegang tot de kloostertuin.


Chiesa di San Salvatore

 

In deze kerk ligt de Italiaanse renassaince kunstschilder  Sandro Botticelli begraven. Er wordt gezegd dat hij ontzettend verliefd was op de beeldschone Simonetta Cattaneo en dat zijn wens was om te worden begraven aan haar voeten. Dat is ook gebeurd, want zij ligt in het familiegraf in dezelfde kerk.

Het laatste avondmaal van Ghirlandaio. 

Deze prachtige Fresco is helaas maar een paar keer per maand te bezoeken. Het is bij het klooster direct naast Chiesa di San Salvatore. 

restaurant/café Il Bottegone

Als je bij de kathedraal bent en je hebt zin in gebak, dan is dit de place to be. Met zoveel heerlijke gebakjes in de vitrine is het lastig kiezen. 

Santa Trinita

Deze mooie kleine kerk is door zijn vele kunstwerken zeker de moeite waard om te bezoeken.
De fresco's o.a. gemaakt door Domenico Ghirlandaio en Lorenzo Monaco zijn er te bewonderen 


Museo degli Innocenti

vanaf de 15e eeuw heeft het gebouw 5 eeuwen lang als weeshuis gediend. Momenteel is het een museum. Erg indrukwekkend zijn de vele herkenningstekens, als halve munten, lapjes stof of halve foto die bij de achtergelaten kinderen werd gegeven. Zodat ouders die eventueel weer voor hunkind konden zorgen zo herkende en konden bewijzen dat het hun kind was.

Palazzo Davanzati

In dit prachtige, 15e eeuws paleis/koopmanshuis is de middeleeuwse sfeer gelukkig goed bewaard gebleven. Het aanraden waard om te bezoeken!

Santa Croce

Deze 13e eeuwse kerk werd in 1560 ingrijpend verbouwd in opdracht van de Medici. Het interieur heeft vele waardevolle kunstschatten. Vele beroemde Floretijnen zijn hier begraven.

Uffizi

Tickets voor dit alom bekende museum hebben we van te voren gereserveerd. Let op dit zijn geen tickets! Met deze reservering kun je de tickets ophalen bij de ticketshop en daarna in de rij staan bij de ingang. In de hoop dat de grootste drukte dan voorbij zou zijn, hadden we zo laat mogelijk op de middag geboekt, maar helaas ijdele hoop. 


Ponte Vecchio

De Ponte Vecchio staat bekend om de vele (juweliers)winkeltjes en edelsmeden. de geheime gang van Vasari. Er is een geheime gang die over de winkels van de Ponte Vecchio heen loopt en verbindt de Palazzo Vecchio met het Palazzo Pitti. Vasari ontwierp deze geheime gang in opdracht van Cosimo I, zodat hij en zijn familie zich konden verplaatsen tussen zijn twee paleizen zonder gezien te worden door het volk.

Ostaria dei Centopoveri

Heerlijk, gezellig en niet duur eten bij dit restaurant. Echt een aanrader!