Pompeii


Een grote aardbeving in het jaar 62 n. Christus verwoestte veel van de stad Pompeii. De herbouwing was nog in volle gang toen 17 jaar later de top van de vulkaan Vesuvius volledig werd weggeblazen en vuur, rook, brandende stenen en gloeiende lava de lucht in werden geslingerd en als een naargeestige paraplu over Pompeii zich verspreidden. De inwoners die het op een lopen zetten om uit de stad te komen, hadden veelal de juiste keuze gemaakt. Anderen besloten in hun huizen af te wachten, maar de hagel van as en stenen bleef doorgaan, totdat er geen mogelijkheid meer was tot ontsnappen van deze rampspoed. Daarna kwamen de gifdampen, die ieder op zijn pad het leven ontnam. Deze gifwolk bereikte het strand waar vele mensen op redding aan het wachten waren.

Omdat er niets meer van de stad was overgebleven, kwam het in de vergetelheid. Per toeval werd eind 16e eeuw door tunnelbouwers enkele ruïnes ontdekt. Men dacht dat het niet veel voorstelde en liet het rusten. In 1748 begonnen ze met opgraveringen, meer plunderingen. Pas in de 19e eeuw werden de opgravingen wetenschappelijker aangepakt en ontdekte men dat wanneer je gips in de holten van de lava goot, de vormen van mensen en planten ontstonden.

Pompeii, het is een grote wens van mij om dit eens te bezoeken. Er staat maar een middag gepland en ik hoop dat het genoeg is om alles te bezichtigen. Thuis hebben we een documentaire over deze stad uit het jaar 78 bekeken en dat maakt alles wel een stuk duidelijker. Het lijkt me heel indrukwekkend om de gipsen afdrukken van de holten die hun lang vergane lichamen in de asomhulsels hebben achtergelaten te zien.

Pompeii Map
Afbeelding – 357,9 KB 277 downloads

Enkele belangrijke bezienswaardigheden zijn:

1. Thermen Suburbane; erotische  fresco’s in de kleedruimte, waaronder de enige lesbische afbeelding uit de romeinse     tijd. Volgens wetenschappers zijn dit de best bewaarde thermen uit de Romeinse tijd. Tussen de stadsmuur en het strand werden hier rond de 1e eeuw een groot thermencomplex aangelegd. Hier zijn de kleedkamer (van zowel mannen als vrouwen) te zien, met aan weerszijden daarvan het lauwwaterbad en het koudwaterbad. De rustruimte bezit nog een vloer vol mozaïek. Andere hebben nog marmeren vloeren. Op sommige muren zijn erotische afbeeldingen te zien. Tevens is er een groot wasbekken te zien dat door de modderstroom tegen de muur werd gedrukt. De architect was mogelijk Marcus Nonius Balbus, aangezien voor de thermen een terras met altaar en standbeeld was aangelegd.

2. inlichtingen en zelfbedieningsrestaurant

4. De Tempel van Apollo  (2e eeuw v. Chr, al zijn delen uit de 5e eeuw v. Chr. gevonden). Deze tempel is bijzonder omdat het aantoont dat de Romeinen de Griekse Apollo-cultus hadden over genomen. Apollo was een van de belangrijkste Griekse goden. Deze zoon van Zeus en Leto was onder meer de god van de voorspellingen, de kunsten (met name de muziek) en het boogschieten. Hij behoorde tot de twaalf Olympische goden en verbleef samen met de oppergod Zeus op de berg Olympus. Zijn tempel is omgeven door 48 Ionische zuilen.

6. het Forum, waar de Romeinen handel, godsdienst en politiek bedreven

14. De Forum thermen waren erg beschadigd bij de aardbeving en fraaier dan vroeger hersteld

15. Casa del Poeta tragico, huis van de tragische dichter met een vloermozaïek met de afbeelding van een hond en de tekst Cave Anum (pas op voor de hond)

17. Huis van de Faun is  één van de rijkste privéhuizen van Pompeii huis dat beroemd is geworden door een mozaïek van Alexander de Grote. Het origineel is in het Nationaal Archeologisch Museum in Napels te zien, maar op de oude plek (op een grond in een kamertje in het centrale deel van het huis) ligt een natuurgetrouwe kopie. Het huis is vernoemd naar een bronzen beeldje van een faun, een mythologisch halfmens/halfdier

18. Het Huis van de Vettii is een villa met opvallend veel intacte fresco's. Beroemd is de schildering van de vruchtbaarheidsgod Priapus, maar ook de talloze andere behoren tot de mooiste die uit Pompeii komen. In de tuin vallen de vele fonteinen en de imposante zuilenrij op. Het huis was van de rijke handelaren Aulus Vettius Conviva en Aulus Vettius Restitutus.

28. Lupanare, bordeel met prachtige erotische schilderingen. Eén van de weinige huizen met twee verdiepingen.

29. De Stabiaanse thermen, van oorsprong romeinse thermen, waren de oudste thermen van de stad, met openlucht zwembad en sportveld.

30. tempel of Isis, De tempel werd in 80 v. Chr. gebouwd als eerbetoon aan één van de belangrijkste godinnen van de Egyptische mythologie. Wetenschappers weten dat dit ongeveer ook het moment was dat de Romeinen de macht over de stad kregen. En het toont aan dat de Romeinen en Egyptenaren met elkaar contact hadden op hoog cultureel niveau. Het is de best bewaarde tempel van Pompeii, ook al zijn alle beelden, cultusvoorwerpen en fresco's verhuisd naar het Nationaal Archeologisch Museum in Napels.

31 t/m 35 het theaterkwartier, regio VIII uitgaanswijk van de stad

49. het Anfiteatro, hier werden de gladiatorengevechten gehouden. Door de ene poort kwamen de deelnemers binnengerend en via de andere poort werden ze er weer uitgedragen.

Ietwat teleurgesteld kwam ik hier vandaan. Vantevoren had ik bovenstaand lijstje gemaakt met de hoogtepunten van Pompeii, maar we zijn maar bij enkele gebouwen binnen geweest. Ik vroeg de gids of we nog meer hoogtepunten zouden zien, zoals bijvoorbeeld het huis van Faun. Maar zij zei dat veel belangrijke huizen gesloten waren. ARGH...

Na ja, in ieder geval zijn we in de lupanare geweest, heel klein, maar de fresco's waren bijzonder en de Forum thermen was ook erg mooi. Links van de Forum, kun je de  'lichamen' vinden van de zwangere vrouw en de gehurkte man (foto boven). De andere lichamen heb ik (helaas) niet gezien, want die lagen weer bij bijvoorbeeld de Stabiaanse thermen. :'(