Sicilië bezienswaardigheden


Etna

Vandaag gingen we naar de Etna. Met de bus naar ong. 2 km hoogte. Daar bevonden zich diverse souvenierwinkeltjes en eetgelegenheden. Tegen betaling van 60 euro p.p was het mogelijke om naar de top te gaan.

We hebben zo getwijfeld of het wel waard was om dit te doen. Allerlei recencies over de Etna op internet gelezen en het viel me op dat bij een hoger recensie, zij naar de top waren gegaan en bij een lager recensie deze personen dit niet hadden gedaan. Dus we zijn gegaan en wat ben ik blij dat we daarvoor hebben gekozen! Het is zo apart, zoiets unieks, je waant je op een maanlandschap overal kraters en bij sommige zie je de rook er vanaf komen. De grond is op sommige plaatsen erg warm. En we hadden het geluk dat op het moment dat we uit de bus stapten de berg gromden. Zo'n heel diep geluid, heel bijzonder.

Ik had gelezen dat het door de sterke wind het nogal koud kon zijn en de temperatuur daar vaak tot onder nul is. Ook als het onder boven de 30 graden is kan het boven zo 15 graden minder zijn. Voor 3 euro kun je bij de lift een winddichte, dikke jas huren. Ideaal. Eerst gingen we met de kabelbaan naar boven en NEE het ging regenen! Gelukkig was het daarna  over en hebben we mooie uitzichten gehad. Ons was nl verteld dat je alleen de berg op moet gaan bij goed weer, anders heb je er niets aan. Met een busje werden we hoger gebracht en met een gids zijn we rondom de kraters gelopen. De Etna heeft namelijk meerdere kraters en veel kleinere uitgangen. Men zegt dat er minder zuurstof boven is, maar ik heb er niets van gemerkt. Natuurlijk een paar stenen meegenomen, in de jaszak gedaan en je voelt het waarschijnlijk al aan, deze jas met de stenen weer afgegeven bij de verhuurbalie..

Dus bij goed weer, niet twijfelen, maar ga de berg op, het is het geld waard!


Segesta

De ruines van Segesta zijn alleen al vanwege de prachtige locatie de moeite waard. Het pronkstuk is de fraaie Dorische tempel uit de 5e eeuw voor chr. Een prachtig voorbeeld van klassieke architectuur. Segesta werd in de 12e eeuw v. Chr. gesticht door de Elymiers. De daarop volgende bondgenootschpappen met Carthago brachten de stad echter in conflict met de Grieken. In de 23e eeuw voor Chr. gaf Segesta zich over aan de Romeinenen en raakte de stad in verval. De ruimes nog grotendeels onuitgegeraven, liggen verspreid over een lage heuvel die uitkijkt over een wiedse vruchtbare vallei. Het theater, dat in de heuvel is uitgehouwen, bood plaats aan zo'n 4000 bezoekers.


Piazza Armerina

Deze indrukwekkende villa Romana dateert van ong. eind 3e eeuw en werd door de Unesco uitgeroepen tot wereldefgoed. De eigenaar behoorde wellicht tot de keizerlijke familie. De villa lag eeuwenlang bedolven onder de modder en werd pas in 1950 gevonden! De vloeren van de 40 kamers zijn rijkelijk versierd met mozaïeken. Ze noemen het een villa, maar het is zo ontzettend groot dat je eerder van een paleis kan spreken. Letterlijk alles is bezaaid met mozaïken in allerlei kleuren en voorstellingen. Elke kamer heeft een thema. 

Ze hebben een stellage gemaakt en op deze manier loop je een paar meter boven de vloeren en kamers en kijk je van bovenaf op de mozaíeken. Wat heel heel erg jammer is dat alle mozaïeken erg flets zijn en echt niet de kleuren hebben die op ansichten etc. staan zoals de foto hiernaast. Ik vroeg me af hoe dat nu kon komen, totdat de meneer naast me heel droog zei: Jammer, dat ze er niet een keer met een doekje over gaan. Arghhh natuurlijk er ligt gewoon een laag stof op. Hier kan ik dan zo van balen. Maar verder was het allemaal erg indrukwekkend. Wel een aanrader om er naar toe te gaan. foto links zoals het er nu uit ziet, foto rechts zoals het eruit kan zien zonder laag stof.


Agrigento

Valle dei Templi, door Unesco uitgeroepen tot werelderfgoed, is een aanrader. Mocht je één tempel/opgravingen willen bezoeken dan zou ik kiezen voor Valle dei Templi! (Natuurlijk uitgezonderd Pompeii). Achtergrondinformatie:
De resten van enkele van de prachtigste Griekse tempels, op een rijtje op een heuvelrug boven de zee, herinneren aan de vluchtigheid van rijkdom en macht. De tempel van Hercules, is de oudste tempel, gebouwd in 520 v. Chr. De acht zuilen zijn in 1924 opgebouwd. De best bewaarde tempel is De honingkleurige Tempel van Concordia, met 34 Dorische zuilen en dateert van 430 v. Vhr. In de 6e eeuw omgevormd tot christelijke kerk. Zeus ligt in het westen, ooit de grootste Dorische tempel ter wereld. 

De grote atlant die (niet origineel, die ligt in een museum :S) nu op de grond ligt is een van de oorspronkelijk 38 atalnten die de archiraaf van de tempel ondersteunden, zoals Atlas de wereld op zijn schouders droeg. Vlakbij ligt de ingang van de Giardino della Kolymbeta, een tuin die door gevangen werd uitgegraven en nu een archeologische vindplaats en een gronene oase met agaven, olijfbomen en oude stenen is. De tempel van Castor en Pollux, genoemd naar de tweelingzonen van Zeus is een reconstructie uit de 19e eeuw.


Parco Archeologico della Neapolis Siracusa

Wederom een park met opgravingen, maar voor mij had dit park wel achterwege mogen blijven. Natuurlijk zijn we ook de Orecchio di Dionisio (oor van Dionysius) geweest, een oorvormige grot en daardoor krijgt het een mooie akoestiek. Maar bijzonder? Ik zou zeggen laat dit park achterwege en breng de uren in de gezellige en mooie stad Siracusa door!