Kleinwalsertal 2012


In juli 2012 ben ik met mijn man naar Oberstdorf gegaan. Oberstdorf ligt in de streek Allgauer Alpen, op de grens van Kleinwalsertal. Kleinwalsertal is Oostenrijks, je kunt er echter alleen maar via Duitsland er komen. Kleinwalsertal is een geweldig wandelgebied. Thuis had ik al vele wandelingen opgezocht. We hebben een 7 tage 4-gipfelspass aangeschaft. Hiermee heb je 7  dagen gratis toegang tot de bergliften van Nebelhorn, Fellhorn, Kanzelwand, Walmendingerhorn, Ifen und Söllereck. Voor meer info hierover klik hier

Op internet had ik een particulier appartement gevonden. Haus Sonneninsel. Echt een aanrader! (Klik hier voor meer info) We hadden een prachtig uitzicht vanuit het balkon. Elke dag kon je verse broodjes bestellen. En natuurlijk het belangrijkste het was er fris en schoon.

 


Nebelhorn 

Deze dag stond een wandeling op de berg de Nebelhorn in Oberstdorf gepland.  Aan de kant van de weg konden we de auto kwijt. We kochten een 4 gipfelspass aan de kassa van de Nebelhorn. Een pasfoto is niet nodig, die wordt daar ter plekke gemaakt. We konden zo doorlopen en met de lift mee. Later die week bleek dat dat uitzonderlijk was, want toen stond er bij de Nebelhorn 's-morgens een rij van 2 uur!  Nebelhorn heeft 3 stations, Seealpe, Höfatsblick en Gipfelstation. Van daaruit zijn allerlei, verschillende wandelingen te maken. Voor meer info klik hier. 

Natuurlijk gingen we helemaal mee naar boven en daar bleek dat deze berg zijn naam in ere hield. Eén al mist, we konden geen hand voor ogen zien. We besloten een station lager te gaan, station Seealpe, en van daaruit de Faltenbachtobelwandeling te maken. Deze prachtige, dalende, wandeling vol met watervallen(tjes) staat goed aangegeven. Na ongeveer 1,5 uur kwamen we uit bij de skischans.

Station Seealpe; Faltenbachtobel wandeling (1,5 uur)


Gipfelstation 

De volgende dag hebben we een nieuwe poging gewaagd en namen we de lift naar de hoogste top van de Nebelhorn; Gipfelstation. 


Station Höfatsblick Panoramaweg wandeling (30 min.)

Daarna zijn we (met de lift) naar het middenstation Höfatsblick gegaan.  Vervolgens hebben we de Panoramaweg gelopen (30 min.). 


Station Höfatsblick Zeigersattel wandeling (1,5 uur)

Vanaf hier ook weer een erg mooie wandeling gemaakt;  route 4, naar Zeigersattel en weer terug. Het weer kan snel betrekken in de bergen. Tja, het blijft de Nebelhorn.


Ifen panoramaweg (30 min.) en wandeling naar dal (1 uur)

Met een stoeltjeslift zijn we de berg opgegaan. Eerst hebben we de panoramaweg gelopen (30min.). Er is maar één weg dus we zijn dezelfde weg teruggelopen en vervolgens zijn we naar het dal gelopen (1 uur).


Fellhorn Blumenlehrpfad wandeling (90min.)

We waren van plan om de Nebelhorn op te gaan, maar er stond zo'n onnoemelijke lange rij wachtende mensen, dat we besloten naar de Fellhorn te gaan. Daar was het erg rustig en we konden zo met de lift meegaan.

We hebben de Blumenlehrpfad vanaf het Fellhorngripfelstation naar Schlappoldsee gelopen (90 min). Daarna hebben we de lift vanaf Schlappoldsee naar het dal genomen. Deze wandeling vond ik één van de mooiste van deze week. 


Kanzelwand Burmi wasserweg wandeling

We hadden deze dag mooi weer en zijn naar de Kanzelwand in Riezlern gegaan. Met de lift omhoog. Vanuit hier heb je prachtige panorama's. Voor kinderen hebben ze een mooie speelplaats en een wandelweg: Burmi-Wasserweg. Leuk! Zelf hebben we ook de weg, omlaag naar het water gelopen. Daarna hebben we dezelfde weg terug gelopen en de lift naar het dal genomen. 

In Riezlern is ook een mooi zwembad en we hebben die middag daar lekker gelegen en gezwommen.


Walmendigerhorn

We zijn deze dag naar de Walmendingerhorn gegaan. Ik had echter geen zin om een eind te gaan lopen en we zijn dan ook alleen naar boven gelopen naar de bergrestaurant. Vanuit de Walmendingerhorn heb je een prachtig zicht op de Ifen. Daarna hebben we de lift naar het dal genomen. Met een gipfelspass kun je dat mooi doen, even op en neer.

 


Starlachklamm

's-Morgens zijn we naar de Starlachklamm te Winkel bij Sonthofen gegaan. Deze klamm is niet zo bekend als de Breitachklamm, maar wij geven hier wel de voorkeur aan.