Harz 2013


In mei 2013 hadden we een midweek geboekt bij Landal Green Parcs te Salztal paradies (Bad Sachsa) in de Harz. We hadden goed weer met één dag echt prachtig. Dit gedeelte van de Harz is zo ontzettend mooi. Koolzaad was in de bloei, zodat overal prachtige gele velden te zien was.  Vele klaterende beekjes doorkruisen de bossen die vol met loofbomen staan. Ik wil hier zeker nog een keer in de herfst teruggaan.


Wernigerode

 

Een prachtige stad vol met vakwerkhuizen en een schitterende slot bovenop een heuvel. Het oudste vakwerkhuis  vind je op Hinterstrasse 48. Jammergenoeg hebben ze dit huis opgeknapt en ziet het er niet meer echt oud uit.  Op de Kochstrasse 43 bevindt zich het kleinste huis. In de Breite strasse kan men 'Cafe Wien" en het barokke 'Krummelsche Haus' (72) vinden. In dezelfde straat hebben we heerlijk gegeten bij het Brauhaus Wernigerode, waar ze niet alleen prima hoofdgerechten serveren, maar ook heerlijke nagerechten. En alles  tegen een zeer schappelijke prijs. En daarbij, het is ook een hele mooie winkelstad. De grote winkelketens zijn hier vertegenwoordigd als ook de particulier/speciaalzaakjes.


Schloss Wernigerode

Er zijn twee manieren om bij Schloss Wernigerode te komen, lopend of met het treintje. Wij hebben voor het laatste gekozen, omdat het toch nog wel 45 minuten de berg op lopen is. We hadden de auto geparkeerd op de parkeerplaats  'Marktstrasse/Schönes Ecke' en lopend naar het oude centrum kwamen we langs een winkeltje waar op de etalageruit geschreven stond 'Bimmelbahn'. Hier hebben we de kaartjes (à 5€) gekocht. Op de heenweg gingen we met het gele treintje en op de terugweg werden we opgehaald met een zilverkleurige busje. Het  slot mocht je zelf bekijken evt. kon je een audio huren (Nederlands), maar de tekst was niet echt interessant (langdurig en saai). Om bovenin de toren en kelder te komen was alleen mogelijk met een aparte rondleiding. De toren is echt wel de moeite waard, vanuit hier heb je een prachtig uitzicht. De kelder stelde niks voor.


Duderstad

Met de auto is het 15 minuten rijden naar Duderstad, een prachtig, middeleeuws stadje dat volstaat met vakwerkhuisjes.


Thale wandeling (1,5 uur)

Thale, gelegen in het Bodetal,  is een schitterend wandelgebied. Wij hebben een mooie (rond)wandeling van ong. 1,5 uur gemaakt. De auto parkeerden we op de parkeerplaats bij Hexentanzplatz. Er is hier ook een tiergarten, wij zijn daar niet in geweest. Eerst hebben we genoten van het uitzicht bij de gebouwen en daarna zijn we met de wandeling begonnen. Rechts van de tiergarten begint de route en deze wandelweg leidt door het bos naar gaststätte Köningsruhe. Onderweg zijn er enkele prachtige uitzichtspunten. De wandeling is erg mooi en zeer goed te doen, wandelschoenen zijn zeker aan te raden. Bij Köningsruhe zijn we nog richting bodekessel gelopen. Bodekessel is niets anders dan een klein watervalletje, wel mooi hoor, maar niet echt heel bijzonder. Dezelfde weg weer teruggelopen, natuurlijk uitgerust en een glaasje gedronken bij Köningsruhe. Toen zijn we weer richting de 'kabinenbahn' gelopen (ong. 10 min.). Vanuit hier namen we de kabelbaan naar het 'Hexentanzplatz' € 3,90, waar we de auto hadden geparkeerd. Natuurlijk kun je de auto ook onderaan parkeren (gratis), de kabelbaan naar boven nemen en zo de wandeling maken.


Thale DDR museum

 

In Thale is ook een DDR museum. Wij dachten dat dit best interessant kon zijn. Tja, wat moet ik ervan zeggen. Als eerste was het onderweg goed aangegeven, totdat je bij het gebouw komt waar de museum zit. Een heel klein bordje naast de deur geeft het aan, omdat het in een winkelcomplex zit kijk je hier echter snel overheen. Je moet dus door een 'decoratiewinkel', de trap of de lift nemen naar de (dacht 6e verdieping) waar de museum gehuisvest is. Het stelt echter niet echt veel voor. Men heeft een aantal kamers ingericht in de stijl van toen de jaren. Het openlucht museum heeft zoiets ook, maar daar is het leuk omdat je dingen herkent van b.v. je oma vroeger. Maar  dit is onze mening, misschien dat iemand anders het wel interessant/leuk vindt.


Quedlinburg

 

Later op de dag zijn we naar Quedlinburg gereden, niet ver van Thale gelegen. Helaas was Quedlinburg, één grote bouwput :( .Het is een prachtige stad, een doolhof van smalle, kronkelige straatjes, die doordat het sinds de 15e eeuw bespaard is gebleven voor verwoesting door brand of oorlog, nog vol staan met authentieke vakwerkhuisjes.


Rhumquelle

Vlakbij Rhumspringe (ong. 30 min. vanaf Bad Sachsa) ligt Rhumequelle, een bronvijver, waar per seconde 5000 liter water uit de aarde omhoog komt! De vijver heeft een groen turquoise kleur, heel apart. Vanaf de parkeerplaats is het nog geen 5 minuten lopen naar de bronvijver. Er zijn diverse wandelingen vanaf Rhumequellete maken, maar wij hebben er geen gelopen.