Zuid-West Engeland mystieke plekken


Tintagel Castle

Tintagel de plaats waar King Arthur zou zijn geboren en met Guinevere is getrouwd. Het is een hele klim naar de ruîne van dit kasteel, waarbij alleen nog enkele muren overeind staan. Gesloten wegens onderhoud t/m zomer 2019.  Het is wel echt een magische plaats, erg mooi gelegen met een leuk, wel erg toeristisch plaatsje erbij. Vele winkeltjes waar je ontzettend mooie riddersouveniers kunt kopen. Gratis toegang met English Heritage Pass. Een mooie wandeling kun je maken langs de kust, 'coast path' waar je langs St Materiana's Church komt en weer in het plaatsje Tintagel uitkomt.


Glastonbury

Een hele bijzonder mythische plaats, dat door de legendes vele toeristen trekt. De mythe van de Heilige Graal begraven in de tuin van Chalice Well, de begraafplaats van King Arthur en de stenen toren, waarvan de functie onbekend is maakt het allemaal erg mystiek.

 

Glastonbury Abbey

Volgens de legende, werd de eerste kerk in Glastonbury gebouwd door Jozef van Arimathea en Jezus (in zijn jonge jaren) in de 1e eeuw. Waarschijnlijker is het dat de eerste kerk werd gebouwd door missionarissen die King Lucius van Rome begeleid naar Glastonbury in de 2e eeuw . De missionarissen bouwden een eenvoudige kerk van vlechtwerk en leem (verweven takken vol met klei) op de plaats van het huidige Mariakapel. In de loop van de tijd werd er steeds meer aangebouwd. Na de brand in 1184 werd de kerk weer opgebouwd en de Mariakapel werd op de plaats van de eerste kerk gebouwd. Enkele jaren later vonden Monnikken het graf van King Arthur. In de 16e eeuw werd de klooster op last Henderik VII ontbonden, evenals alle andere kloosters en trad het verval in.


Glastonbury Tor

Het is eeen magisch monument, met veel energie..vooral er naar toe gaan. Functie ervan is onduidelijk, een natuurlijke tempel. Het is een hele klim er naar toe, maar wel bijzonder.

 


The Chalice Well in Glastonbury

Een prachtige tuin met natuurlijke bron, waaruit rood water stroomt, wat volgens de legende komt, doordat Jozef van Arimathea hier de heilige graal met het bloed van Jezus naar toe heeft gebracht en begraven. Het heeft een genezende werking, als het gelijk wordt gedronken. Met blote voeten mocht je ook in dit stroompje gaan staan. Aan de kant van Well House Lane is, door de muur, een aftakking van de Rode Bron gemaakt. Vlak tegenover de uitlaat van de Witte Bron. Daar kan men gratis water tappen. Alleen komt het niet rechtstreeks uit de bron, maar uit het stroompje van de tuin, waar de mensen er met de voeten in hebben gestaan...


Stonehenge

Een bouwwerk uit de jonge steentijd, waarvan de functie waarschijnlijk altijd een mysterie zal blijven. Op ruime afstand vanuit een weiland kun je deze stenen bekijken. En dat is ook direct het nadeel, je staat zo ver af van dit fenomeen dat je het niet voelt, tenminste ik niet.
Het was zo'n grote toeristische trekpunt dat het niet meer bijzonder was. Gratis te bezoeken met de Heritage Pass.