IJsland


In 2022 zijn we 16 dagen op vakantie naar IJsland gegaan. Net voordat het was seizoen begonnen, 16 mei t/m 2 juni, zijn we gegaan. Met Transavia, via Schiphol, zijn we naar Keflavik gevlogen, vanwaar we een auto hadden geboekt. De reservering van de auto hadden we bij ANWB, Sunny cars geregeld. Zij zijn echter tussenpersoon en we kwamen bij Budget cars terecht. Zij hebben een slechte rating op internet, maar wij hebben een hele goede ervaring gehad. Prima auto en snelle afhandeling. We hebben geen 4 wiel drive auto gehuurd, omdat we toch niet van plan waren om F wegen te nemen.

Tips:

  • Parkeerplaatsen: Bij enkele bezienswaardigheden is het betaald parkeren, maar overal kun je met creditkaart betalen of een app downloaden (staat precies beschreven op de betaalautomaat) waar je een QR code dat bij de betaalautomaat is afgebeeld scant en vervolgens de kenteken van je auto intoetst en dat werkt heel goed. Parkeergeld is gemiddeld rond de 4 euro. Er worden foto´s bij het inrijden gemaakt, betaal je niet dan krijg je een boete en wordt het (met boete) via de autoverhuurder verrekend.
  • Op de ringweg 1 hoef je nergens tol betalen, behalve bij de toltunnel (20 km voor Akureyri, komend van Myvatn) Om dit te omzeilen hebben wij de prachtige groene weg 84 en 83 genomen.
  • Vanaf ongeveer mei blijft het s nachts ook licht. Ik had gedacht daar niet zoveel last van te hebben, maar je lichaam maakt geen melatonine aan, waardoor je twaalf uur s nachts nog steeds geen slaap hebt. Word je wakker, hoor je de vogeltjes fluiten, voel je jou uitgerust en blijkt dat het pas half drie s nachts is. Een slaapmasker is dan misschien ook geen overbodige luxe, ook omdat men nergens rolluiken heeft en veel hotels krappe gordijnen hebben.
  • In IJsland draagt iedereen een muts. Niet alleen voor de kou, maar ook vooral voor de harde, vaak gure, wind. Je kunt dus heel goed iemand in een korte broek met muts tegenkomen.
  • Alcohol wordt alleen verkocht in slijterijen (Vinbudin). In elke plaats is er wel bijna één te vinden, echter zijn de openingstijden wel 'vreemd' en overal anders. De vinbudin in Myvatn is bijvoorbeeld op ma-di-wo-do maar twee uurtjes geopend van 16.00 - 18.00 uur, vrijdag van 13.00-18.00 en zaterdag (!) en zondag gesloten. Blikje bier is gemiddeld 500 IJslandse kronen= ong. €3,50. Fles wijn begint ongeveer rond de €15. In de supermarkt kun je alleen alcoholarm bier krijgen (lager dan 2% dacht ik)
  • Het weer. Het is niet zoals in 'Ierland 4 saisons in one day'. Als het regent, wordt het mistig, want de wolken drijven niet over, maar blijven tegen de bergen aanhangen. Het is echt om heel verdrietig van te worden als je dit weer hebt met het rijden van de zo mooie groene route van Skaftafell naar Seydisfjordur, wat wij dus hadden. Bereid je dus voor dat dit kan gebeuren en geniet van elke dag met een stralende blauwe hemel.
  • we hebben gereisd van midden tot eind mei. In Nederland is het dan volop lente, maar in IJsland begint het dan net. Het noorden is prachtig maar voor het zuid/oosten is het waarschijnlijk mooier als je net iets later gaat. Kijk maar naar de foto's in Myvatn, de blaadjes en bloemen zitten nog in de knop.

 

Het is midden in de nacht een rolgordijntje houdt de zon niet tegen.