Zuid-west Ierland 2013

 

Ierland; altijd al een grote wens van ons geweest om daar op vakantie te gaan. Het slechte weer was een drempel, maar dit jaar besloten we ervoor te gaan. Na veel reisgidsen te hebben doorgebladerd, besloten we ons te richten op zuid-west Ierland; de "vingers': Dingle, Kerry, Beara, Mizen head, Sheep's head.

Vanaf schiphol  vlogen we met de Aer Lingus naar Cork. Daar hebben we een (kleine) auto gehuurd bij Hertz. Hierbij hebben we wel een volledige verzekering genomen, om het eigen risico af te kopen.

Voor ons was het de eerste keer dat we gingen vliegen. Via de website hebben we geboekt bij Aer Lingus. (tip: Als je je aanmeldt, ontvang je (via mail) geregeld aanbiedingen). Een avond van te voren hebben we de nacht doorgebracht in hotel CitizenM in Schiphol, zodat we uitgerust de reis konden beginnen. Aer Lingus heeft geen eigen balie. Het inchecken gaat heel gemakkelijk via een automaat. Hier moet je je boekingsrefnr. invoeren. Je kunt dan selecteren voor welke personen (als er meerdere op één boekingsrefnr. staat) je in wilt checken en hoeveel bagage/bags je meeneemt. De tickets worden direct uitgeprint. Ik was blij dat we het de avond ervoor gedaan hadden, want de volgende dag was het behoorlijk druk (al gaat het wel snel, maar je kunt niet zo op je gemak alles bekijken). De koffers moesten we bij de balie afgeven. En dat was het, je moet het een keer gedaan hebben maar het gaat allemaal vanzelf.

Cork is een klein vliegveld en heel rustig. De Hertzbalie is niet te missen.

Wij waren halverwege augustus in Ierland en overal bloeide de paarse heide. Het voorjaar is weer erg mooi, omdat dan de rododendrons bloeien, waar deze streek ook vol mee staan.

De wegen zijn ontzettend smal, net zo breed als de Nederlandse fietspaden. Om de paar meter is er vaak wel een opening waar de auto kan staan, zodat je elkaar kunt passeren. Daarbij komt dat er geen berm is, maar bijna altijd hoog struikgewas, waar ze een keer langsheen gesnoeid zijn (daarom zijn alle auto's zo bekrast). Op deze wegen, waar je 100 mag rijden, maken ook de wandelaars, fietsers en schapen gebruik van.

Wij hebben erg goede ervaringen met de restaurants gehad, lekkere maaltijden, mooie locaties en vriendelijk personeel. De prijzen zijn net als in Nederland. Het bier is goedkoop, maar een glaasje (of fles) wijn is een stuk duurder.