München Overige Bezienswaardigheden


Hofbrauhaus

 De bekendste brauhaus van München is Hofbrauhaus. De geschiedenis van de Hofbräuhaus gaat meer dan vier eeuwen terug. De bierhal werd opgericht in 1589 door hertog Wilhelm V om zijn ‘dorstige en veeleisende hofhouding’ tevreden te stellen. De kieskeurige drinkers waren niet tevreden met de brouwsels in München dus het crëeren van een eigen brouwerij leek een logische beslissing. Ook het liedje (klik hier) bracht bij aan de naamsbekendheid.  Natuurlijk wilde ik daar ook heen, maar wat was het er druk. Aan lange tafels zaten oud en jong bij elkaar te eten en te drinken. En een hofkapel bracht de muzikale stemming erin. Erg gezellig! Helaas konden we geen plaats vinden en je kon boven wel zitten, maar daar was het weer heel rustig, te rustig, daar zat je bijna alleen en dat is ook niet leuk. Trouwens ze hebben een uitgebreide souvenierswinkeltje.


Marienplatz

Vanuit Café Rischart am Marienplatz, 1e verdieping, heb je prachtig uitzicht op  'neues Rathaus'. Heerlijk koffie met gebak kun je er ook krijgen.


Uurwerk Neues Rathaus

Om het uurwerk met de bewegende figuurtjes te zien moet je toch echt op het plein staan. Elke dag om 11, 12, 17 en 21 uur komen de figuurtjes naar buiten. Ze geven twee belangrijke historische gebeurtenissen weer, namelijk de bruiloft van hertog Wilhem V incl. het toernooi dat toen plaats vond (bovenste scene) en de kuipersdans (onderste scene). Om 21 uur verschijnt er nog iets ectra's. Op de zevende torenetage komen dan een hoornblazende nachtwakker op het toneel en een engel die het Muncher Kindl zegent. Het klokkenspel telt maar liefst 43 klokken en het speelwerk bestaat uit 32 figuren. Ook wij zijn op het plein gaan staan en het werd ontzettend druk met wachtende mensen. Eindelijk begon het! Een caroussel was het en daarmee hield het op. Vroeger zal het wel heel uniek zijn geweest, maar onvoorstelbaar dat dit fenomeen zoveel mensen trekt. Hoewel wij stonden er natuurlijk ook. haha. Maar als je het niet in kan plannen, je mist niks.