Skaftafell

In dit prachtige nationaal park kun je mooie wandelingen maken. De meeste touristen nemen de (kortere) wandeling, die direct naar de waterval Svartifoss leidt. Heb je meer tijd dan zou ik een omweg maken, waarbij je prachtig uitzicht hebt op de gletsjer. Ik zal deze wandeling beschrijven, via bijschrift bij de foto's (met de muis erover gaan). In totaal waren wij 4 uur onderweg. (incl. pauzes, fotomomenten etc.)

Eerst moet je betalen voor autoparkeren bij de parkeerautomaat. Dan loop je naar het infocentrum en daar loop je richting de camping naar de zijkant van het park waar de wandeling begint. 

Op een gegeven moment kan je kiezen om weer naar de beginpunt (en tevens eindpunt) te lopen of via Sel, waarbij je langs mooie turfhuizen loopt. 


Ongeveer een kilometer voor Skaftafell hotel is er een parkeerplaats bij de grintweg 'Froad Svínafellsjökull Glacier'. Eerder kon je deze weg inrijden en haast doorrijden tot einde van de weg, maar toen wij er waren in mei 2022 was dat, door de slechte wegconditie, niet mogelijk. We besloten het te lopen, maar het is verder dan je verwacht. Het is zeker 45 minuten lopen naar de gletsjer toe en het is een saaie, hele saaie weg en dezelfde weg loop je ook weer terug. Het is wel bijzonder, maar of het bijzonder genoeg is. Mwah.


Wat een heel goed alternatief kan zijn, is de wandelweg direct achter hotel Skaftafell (voor iedereen toegankelijk). Langs het pad, groeien allemaal blauwe bloemen en je hebt hier ook prachtig uitzicht op de gletsjer. Maar de wandeling is een stuk korter en aangenamer! In totaal nog geen uur.