Oostenrijk Salzburg 2014


Vanuit Bad Reichenhall (vakantie; Duitsland; Berchetesgadener Alpen 2014) namen we de trein (18€ voor 2 personen) naar Salzburg. Snel en super relax. Salzburg.. misschien had ik me er teveel van voorgesteld, maar het viel me wat tegen. Alles stond in teken van (natuurlijk) Mozart, maar eigenlijk was het nét niet. We vonden ook dat er geen sfeer in deze stad was. Maar natuurlijk is dat onze mening. We hebben wel veel gezien. Met een 24 uur salzburgercard (26€ p.p) hadden we overal gratis entree. Dit hebben we op de (centrale) treinstation gekocht (bij 'reisbureau'). Van daaruit is het een kleine 20 min. lopen naar het centrum. Voordeel was wel dat alle bezienswaardigheden bij elkaar waren.


 

Mozarts Wohnhaus

met een entree van € 8,50 p.p. verwacht ik toch wel wat. Maar dit was de eerste teleurstelling, een saaie collectie van instrumenten uit de tijd van Mozart. Het was zielloos, doods en hoe makkelijk was het niet geweest om de muziek van Mozart te laten horen in het gebouw waar hij hij lang heeft gewoond.

 


Mozarts museum

Optimist dat ik ben, dacht na de teleurstelling van Mozarts Wohnhaus, dan zal het museum wel de mooie 'originele' dingen hebben. Na ja. Dit was echt een dieptepunt. Stond ik voor een schilderij, waar een jongen op afgebeeld stond, te bekijken, dan neem je toch aan dat het Mozart is. Staat eronder vermeld: Lang dachten critici dat Mozart de jongen was die hierop is afgebeeld, maar dat is niet het geval....ehhh? mis ik iets, waarom hangt het dan in de museum? Maar het allerergste was toch wel dat ze ipv een originele schilderij, een kopie (met een printer afgedrukt) ván een poster (!) van een schilderij als blikvanger (!!) hadden hangen.


Residenzplatz

Aan de Residenzplatz liggen de Residenz, Neue Residenz en de barokke Dom. Ik vond het een klein beetje een doolhof, maar het was geen straf om hier rond te dolen. De residenz waar vroeger de aartsbischoppen zetelden, maar waar nu de Residenzgalerie is gevestigd met 17e /19e eeuwse schildderkunst, waaronder de Nederlandse schilders, Rembrandt en Jan Steen . Toch kon het niet tippen aan de residenz van München. Maar volgens mij zal dat ook altijd de winnaar zijn.


Mönchbergaufzug

Aan de Gstättengasse 13, is er een lift waarmee je snel boven op de berg of juist andersom naar de stad toe kan komen. Van boven af heb je een prachtig uitzicht  over Salzburg en op Festung Hohensalzburg.


Festung Hohensalzburg

Met de Festungsbahn, Festungsgasse 4, is het gemakkelijk om op het hoog gelegen kasteel te komen. Met de Salzburgercard is het kostenloos anders,11,30 p.p incl. toegang kasteel. De ruimtes waren wel aardig, maar de verschillende collecties waren erg mooi. Zo hadden ze o.a. een muziekinstrumentencollectie, vuurwapencollectie en sabelcollectie. En rariteiten zoals een schandmasker en kuisheidsgordel. Uitzicht vanaf de vesting was erg mooi.