München Musea


Residenz München/ Schatkamer / Cuvilliés Theater

Bij toeval kwamen we in dit grote paleis, met zijn unieke collectie, liggend in het oude centrum van München. Omdat het met de Mehrtagesticket gratis entree was (normaal combiticket (residenzmuseum/schatkamer/cuvilliés theater) 13€ p.p), dacht ik laten we maar ff kijken. Nu dat ff laat maar gaan, het is zo'n mooi gebouw, dat behoort tot de belangrijkste kasteelmusea van Europa en de schatkamer is zo ontzettend prachtig, met maar liefst 130 expositieruimtes, met de kostbaarste collecties ter wereld, dat dit echt een must is als je in München bent.
Er waren vele diverse verzamelingen waaronder een Relikwieënkamer met diverse relikwieën. Er waren er zoveel, ongelooflijk. Een relikwie van een klein kindje, waarbij geclaimd wordt dat het één van de kinderen is die door Herodus om het leven is gebracht, verband van Johannes de doper, een bot van de heilige drakendoder: St. George, dat gedecoreerd is met een soldaat op een paard, natuurlijk vol met juwelen en nog zoveel meer. 

Ook bijzonder was de grote verzameling met vele prachtige juwelen, munten en kronen die hier opgeborgen liggen en meer dan tien eeuwen oud zijn.

 


Schloss Nymphenburg

 In paleis Nymphenburg is Lodewijk (Ludwig) de II geboren. Je weet wel van de kastelen Neuschwanstein, Linderhof en Herrenchiemsee. Met de tram rijd je er zo naar toe. Daarna is het nog 10 minuutjes lopen naar het paleis. Ook hier konden we gebruik maken van de mehrtagesticket, dus voor ons was het entree vrij.

Het paleis was mooi, wel weinig kamers toegankelijk en de audio was echt niet de moeite waard. De Amalieburg is klein, maar wel erg mooi. Maar de collectie van rijtuigen en sleeën in het Marstallmuseum vond ik echt bijzonder. Er hingen nog een paar vroegere schilderijen, waarbij de afgebeelde rijtuigen in de hal aanwezig waren. Ik zag een gedeelte van een kanten sluier liggen met onderschrift dat het kant van de sluier van Sophie Charlotte was. Wat blijkt Ludwig II is verloofd geweest met zijn nichtje Sophie Charlotte ( het zusje van Sissi (!) ) Zij waren dus familie van elkaar! In ieder geval is op het allerlaatste moment de bruiloft niet doorgegaan.

Verder was er nog een verdieping met o.a. een porseleincollectie en allerlei paardenaccesoires, zoals hoofdstellen etc.


Alte Pinakothek

Een mooi museum met vele meesterwerken van bekende kunstenaars, als Rembrandt, ´Het offer van Abraham´ en van Rafaël Santi ´Madonna Tempi´. Prachtig!