Madeira 2015


Madeira, bloemeneiland en inderdaad in de tijd dat wij er waren, augustus 2015, was het de tijd van de hortensias en Afrikaanse lelies, beiden mijn lievelingsbloemen, en die zag je overal langs de kant van de weg staan. Madeira is ook een wandelparadijs, Men heeft in alle moeilijkheidsgraden prachtige levada's wandelroutes uitgezet. levada is een kanaaltje, gegraven met het doel om het zoete water van de binnenlanden naar de 'bewoonde' wereld, veelal de kustlijn te krijgen. Langs deze levada's hebben ze veelal een wandelpad gemaakt, waarbij je soms langs diepe afgronden en door tunnels loopt. Alles is goed aangegeven. De lichtste wandeling is voor iedereen te doen, de middelzware kan voor mensen met hoogtevrees soms wat vervelend zijn en bij de zware is het vaak niet afgeschermd, waarbij het oppassen is als je langs een ravijn loopt. Maar veelal heb je tijdens de wandeling prachtige vergezichten en kom je vaak onderweg of op het einde een mooie waterval tegen.

Wat mij in Madeira echt opviel was dat er haast geen insecten waren en vooral muggen waren  er niet. We konden snachts de terrasdeur openhouden en de lamp binnen aanhouden, maar geen mug te zien! Ook op het terras zitten was heerlijk relax.

We hebben 5 nachten in Ponta Delgada overnacht, daarna 2 nachten in Calheta  en 4 nachten in Funchal. Transavia vliegt via schiphol in 4 uur rechtstreeks naar Madeira.  Omdat we laat deze vakantie boekten hebben we de volle  pond voor de auto moeten betalen.  We hebben geboekt via CaldeMar; Querin en ik moet zeggen dat me dat  heel goed is bevallen. Het meisje achter de balie vroeg mij of ik verzekerd was en ik liet haar  de papieren van Cardelmar zien, waarop stond hoe we waren verzekerd. Prima zei ze, dat is  voldoende!! en dat na al die horrorverhalen. Het enige nadeel was, dat Querin zulke goede  recensies had, dat op het vliegveld een ellelange rij wachtende mensen voor hun balie stond.  (en de andere hadden niets te doen). Ik zou echt een diesel aanraden, wij twijfelden eerst of  we het zouden doen, maar er is geen één weg vlak in Madeira. We hebben een ontzettend fijne vakantie gehad, veel gedaan en gezien, maar ik had nog veel  meer levadawandelingen willen lopen, wat vond ik dat mooi!  Levadawandelingen: 'Folhodal' en 'Rabacal ' 25 fonts '' zijn voor mij de mooiste.  Als je moeilijk kan lopen of weinig tijd hebt dan is 'Ribeiro Frio Balcões' een aanrader!