Zuid-Italië bijzondere steden


Alberobello

Het centrum staat bekend om de vele trulli, vreemde witgekalkte huizen in een stijl die mogelijk teruggaat op de prehistorie.

Ze hebben piepkleine raampjes en kegelvromige daken. Het is een stad die op geen enkele andere lijkt en door de Unesco op de Werelderfgoedlijst gezet. De meeste trulli dateren uit de 18e eeuw. De oudste trulli sstaan in de wijk Aia Piccola , ten noorden van de Via Indipendenza. Andere hoogtepunten zijn Trullo Sovrano, een van de weinige tulli met twee verdiepingen daterend uit de 18e eeuw en nu een museum is. Rione Monti met honderen trullie waarin de beste galeries en winkels zijn gevestigd. De parochiekerk in in dezelfde stijl gebouwd. (1926). 
Rione Monti is erg toeristisch, maar aan de andere kant heeft het ook wel weer wat.  Voor de beste foto van de wijk, steek de hoofdstraat, Largo Martellotta, en loop de trap achter de openbare parkeerplaats. Vanaf het terras aan het recht op de top van de trap is de perfecte plek voor het bekijken van een zee van kegelvormige daken. Aia Piccola is verschillend van Rione Monti. De meeste trulli zijn niet witgekalkte en achtergelaten in een meer natuurlijke staat. Ook door een wandeling door deze wijk was erg mooi. 
In de straat 'Corso Vittorio Emanuele' huisvesten zich mooie winkels,op het einde van de straat zie je de Basiliek Santi Medici. Ook van binnen een mooie kerk. Achter de kerk staat de grootste Trullo Alberobello:  Trullo Sovran. Is ook van binnen te bezichtigen. (niet gedaan)

We hebben overnacht in  een schitterend hotel; hotel Colle del sole, met nog geen 10 minuten lopen van het centrum. Echt een aanrader!

Alberobello Map 2
Afbeelding – 33,4 KB 306 downloads

Trani

We gingen naar het vissersdorpje Trani. Deze stad bezit een uitzonderlijke 12-eeuwse kathedraal. In de loop van de dag verandert de dom van kleur naar roze, wit en dan goud. Helaas is onze bezoek aan dit stadje letterlijk in het water gevallen. De regen kwam en bleef met bakken uit de lucht vallen,zodat de kleuren aan ons voorbij ging. Jammergenoeg konden we  niet van het mooie, stadje met de prachtige boulevard genieten.


Matera

Bij deze bijzondere stad zijn de huizen uitgehakt uit de kalkstenen 'sassi' (rotswanden) van een diep ravijn. Er zijn veel grotkerken in het gebied, uitgehakt door monniken en vaak gedecoreerd met Byzantijnse wandschilderingen. Het kostbare water werd opgevangen, de gootjes en grespijpjes werden door ezelbotten ondersteund!
Een ideale filmlocatie, Mel Gibson heeft dan ook hier de film, Passion of Jesus Christ opgenomen.

Tientallen jaren geleden moesten de inwoners de stad verlaten, omdat het té onhygiënisch was. Niemand mocht er meer wonen. Sinds de regering een aantal jaren geleden concludeerden dat deze stad toch wel heel bijzonder is, mag men zich hier weer vestigen. Je krijgt zelfs een huis gratis, mits het in 3 jaar gerenoveerd wordt. Ook hebben ze elke wijk een bestemming gegeven. Dus een winkel- , toeristisch-, woongebied etc. De gids vertelde ook dat veel steden bovenop een heuvel zijn gebouwd, omdat ze zo minder last hadden van de muggen, die vooral bij moerassen (dal) actief zijn. We hebben de 'strada panoramica' gelopen,  deze weg biedt een prachtig uitzicht over de twee wijken met sassi: Sasso Caveoso in het zuidoosten en Sasso Baarisano in het noordwesten. Het is een erg mooie en sfeervolle stad. In een grotrestaurant 'cola cola' hebben we heerlijk gegeten.

Matera Plattegrond
Afbeelding – 130,9 KB 298 downloads

Napels

Een Nederlandstalige gids leidde ons rond in dit ontzettend mooie stad. Velen hadden mij gewaarschuwd dat het een vieze en ongure stad zou zijn. Maar dit is echt niet het geval. Het is een typische Italiaanse stad, levendig, smalle straatjes waar de was hangt te drogen, geluid van het claxoneren en prachtige modewinkels. Ben je hier in de buurt, dan zou ik Napels nooit overslaan (of de vuilnismannen moeten weer eens staken). Het verkeer is chaotisch en je ziet geen auto zonder kras of deuk. Van een tweebaansweg maken ze zo een vierbaansweg en zebrapaden zien ze als decoratie. Wil je oversteken, niet twijfelen, hand omhoog en gewoon gaan.

Met een korte stadswandeling, liepen we door het prachtige Galerie Umberto. Ook maakten we kennis met de smalle straatjes, waar de slager naast een souvenierswinkeltje is gevestigd, zodat de  Napolitanen in het centrum ook hun boodschappen doen.


Klooster San Gregorio Armeno

Een wandeling door de Via San Gregorio Armeno, beter bekend als de kerststallenstraat, bracht ons naar het prachtige kloostercomplex San Gregorio Armeno. Een door nonnen opgericht, 18e eeuwse klooster. De kerk en seminarie behoren tot de belangrijkste religeuze gebouwen van Napels. De klokkentoren en de kruisgang zijn prachtig. Het klooster is gebouwd bovenop een antieke tempel, deze stond weer op een cultusplek voor de godin Demeter. Hier is niets meer van te zien. De nonnen wonen de mis bij op de verdieping in de kerk, hier vandaan kijk je op de mensen die in de kerk zitten en natuurlijk het prachtige interieur. Om dit te zien (verboden te fotograferen) moet je reserveren, ook krijg je dan de mogelijkheid om de schitterende, zo rustige, binnenplaats met tuin te bekijken.


Museum Archeologico Nazionale

Dit museum is echt de moeite waard. De collectie is erg mooi en onze gids kon er uren over vertellen. De vele mozaïeken komen van Pompeii vandaan, vooral uit het huis van Faun. Met de opgravingen van Pompeii kwamen veel erotische beelden en schilderijen tevoorschijn. Het diende als voorspoed en geluk, maar in de 19e eeuwm tijdens de opgravingen, vonden ze het een schande en bewaarden ze deze werken in een aparte kamer. Sinds een aantal jaren is dit 'geheime kabinet' geopend voor bezoekers vanaf 18 jaar. Andere hoogtepunten van de collectie: Mozaïeken(slag van Alexander de Grote; oorspronkelijk vloermozaïek uit Casa del Fauno) en fresco's Alledaagse voorwerpen van Pompeii de Farnese Stier (gemaakt uit 1 blok marmer);dit beeld toont hoe de tweeling hun stiefmoeder met haar haren vastmaken aan de stier en zij zo haar dood tegemoet ging. aphrodite Kallopygos Artemis van Aehesos (de Griekse vruchtbaarheidsgodin) Antinous (liefde van keizer Hadrianus) de blauwe vaas; ook gevonden in Pompeii en op een geweldige manier is deze vaas gemaakt.


Cappella Sansevero

Bij tripadvisor staat de kapel, Cappella Sansevero, (adres:F. De Sanctis 19/21, 80134) bij de bezienswaardigheden van Napels op de 1e plaats.

Toen ik een foto zag van het marmeren beeld 'Veiled truth' was ik verkocht. Dit wilde ik in het echt zien. Helaas stond het niet op het programma, maar zodra we vrije tijd kregen zijn wij hier naar toe gegaan. Dit beeldhouwwerk is werkelijk prachtig, een sluier gedrapeerd over haar lichaam, waaronder haar vormenen en gelaatstrekken op een prachtige manier doorschijnen. De meesterwerken 'de gesluierde Christus' van Giuseppe Sanmartino en "Disainganno" van Francesco Queirolo zijn eveneens indrukwekkend, vooral bij het laatste is het ongelooflijk dat het beeld en dus ook het visnet, uit één stuk gemaakt is. In de ondergrondse kamer staan twee lijken opgesteld, waarvan men de circulatiesystemen zo goed heeft weten te conserveren dat het, evenals de botten en tanden, nog geheel intact is....